TOR HELGES JAKTHISTORIER - posted on 29 juni, 2015 by

Del 1 – «Være med på jakt?»

En Loco ser Sør Afrika gjennom kikkertsiktet

Dette er Tor Helges memoarer fra sin tid som storviltjeger i Sør Afrika:

Bank-bank!!
Jeg bråvåkner. Det går 2-3 sekunder før jeg registrerer hvor jeg er;
I en bungalow i Sør Afrika.
Bank-bank!!!
Jeg står opp i stummende mørke, famler meg frem til døren og åpner. Utenfor står ei pen mørkhudet dame med et brett med ei kaffemugge og to kopper på.


«Coffie sir?» sier jenta med et smil om munnen.
Et slags «thank you» blir sagt i det jeg tar imot brettet. Lyset blir slått på og i nabosenga ligger min svoger, Thor Odland, ser på meg og sier:
«Du, Nakne Nordmann, server meg morgenkaffe!» Da forstod jeg hvorfor jenta smilte (det var kaldt).
Klokken er 06:00 den 29. mai 1993.
Hvordan havnet jeg her?

Det hele begynte med en telefon fra den før nevnte, da kommende, svoger. Etter den obligatoriske starten med jaktprat, kulebaner, kruttvekter, skuddtegn, anslagsenergi, viltbestanden, kuletyper, våpen, kalibre og kommende høsts jaktplaner kom det:

«Skal vi reise til Sør Afrika på jakt?»

Jeg blir litt perpleks men svarer «klart det» – mest som en refleks. Han begynner å legge ut.

Når samtalen er over, og det hele har sunket inn, ser jeg at dette muligens kan la seg gjøre. Skal jaktdrømmen endelig bli virkelighet? Etter lufting av mitt ønske til min kommende hustru blir jeg mer og mer overbevist. Storviltjakt i Sør Afrika er innen rekkevidde.

For å gjøre en lang historie kort med MYE pleiing av forhold da vi skulle gifte oss 5 dager før avreise, visumsøknad, fri fra jobben, x antall vaksinesprøyter og innkjøp av utstyr er avreisen et faktum. Jeg og 10 andre reiser fra Fornebu den 27. mai 1993.

Turen går først til London, så nattfly til Johannesburg, deretter innenriksfly til Kimberly hvor vi blir møtt av Rick – sjefen for John X Safaris i Sør Afrika. (Dette etter min verste opplevelse med noe tollvesen; hvit mann i bakrus som skulle ha våpen og ammunisjon med inn i Sør Afrika, herregud.)

Vi blir presentert for noen av de profesjonelle jegerne som vi skulle komme til å ha mange fantastiske jaktopplevelser med. Vi laster folk og utstyr i bilene og kjører til Merriman, en liten by som ligger i Great Karoo området. En tur på 4 timer. Etter en bedre kvelds inntatt i omgivelser, som vi før bare har sett på TV eller lest om, med mega peis, utstoppede hoder fra forskjellig afrikansk vilt, lydløse tjenere som serverer en aldeles fortreffelig middag bestående av antilopestrek med masse tilbehør, nydelig sørafrikansk rødvin, kaffe med avec, bærer det til sengs. Noen få timer senere står jeg altså naken i et iskaldt rom med et brett med kaffe.

To be continued…