TOR HELGES JAKTHISTORIER - posted on 29 juni, 2015 by

Del 4 – Jakt på springhare

En annen og utrolig artig jaktform var nattjakt på springhare. Dette dyret er en slags blanding av kenguru og hare – hare med kengurubein – på størrelse med en stor norsk hare. Jakten foregikk fra lasteplanet på en pickup med sterk lyskaster på taket. Natten kom og vi klatret opp på planet og så bar det ut på savannen.Med hagla klar og med nervene i høyspenn stod jeg med vinden i håret og speidet etter de røde øynene som ville reflekteres i lyset fra lyskaster og frontlys. Det var vanskelig å holde på hagla og samtidig holde seg fast da det ristet noe forferdelig.

Der! Nei, det var en Duiker. Denne lille antilopen var ikke vårt mål for kvelden. Plutselig raser en springhare ut fra bak en stein. Bilen akselererer så jeg holder på å falle av planet. Jaktguiden får grepet fatt i jakken min før jeg tumler av planet. Selvfølgelig var det Thys. Han har nok sett flere overivrige jegere gått på trynet så han passet på. Han flirte bare og sa:

”Going anywhere?”

Jeg hadde ikke tenkt det, så det var tilbake til å sette sjøbein og få hagla i posisjon. Farten var nå ca 60km/t.DEL4terrengjakt
Bang – første skuddet bommer, trolig noe bak. Litt (egentlig ganske mye) pinlig for jeg skjøt av radioantennen på bilen. Fikk en del mobb for det. Hvem kunne se den i kampens hete? Så bykser haren til og krysser foran bilen og jeg kaster meg over på andre siden av planet. I utkanten av frontlyset ser jeg haren pile fra meg. Nytt skudd – litt lenger foranhold denne gang – og springharen faller død om etter noen rundkast bortover. Et nytt og spennende vilt var et faktum. MYE annerledes enn harejakt i Norge. Ikke særlig nobelt, men sinnsykt morsomt.

På grunn av sterkt måneskinn fra en praktfull fullmåne ble jeg fortalt at springharen så bilen, noe som gjorde jaktresultatet magert: En springhare, en radioantenne og en kanin ble kveldens fangst. På gode mørke kvelder kunne vi lett ha fått 15 til 20 springharer, men det gjorde ikke noe at det store resultatet uteble. EN er tusen ganger mer enn ingen er mitt motto.

– Going anywhere?

– Going anywhere?

Jeg nevnte for jaktguiden Derek at vi i Norge trolig ville blitt stemplet som gale og satt i fengsel hvis vi gjorde noe slikt vi gjorde den kvelden. Han bare smilte og sa at han trodde ikke dyret brydde seg noe om det ble skutt om natten eller dagen. Enkel sørafrikansk logikk. Uansett, for meg var det en ny og spennende jaktform som jeg ikke har praktisert verken før eller siden.

Da vi kom hjem fra harejakten var utegrillen tent og det var stor stemning rundt bålet. Grillet springbukk stod på menyen. Det ble en kveld fylt av mat, drikke og mobbing. Dette var en slags avslutning og Grande Finale i Great Karoo før turen gikk til East Cape og Bushcountry hvor kuduene, elefantene og de store impalaene holder til. Mye spennende og til dels livstruende ting skjedde der …

Stay tuned …